piątek, 12 grudnia 2014

Curry z kukurydzy (Shahi Bhutta)








Curry z kukurydzy jest jednym z popularnych dań północnych Indii. Jest dość szybkie w przygotowaniu a gości na pewno zaskoczy smakiem i miłą odmianą/


Do przygotowania curry będzie potrzebne:

  • olej (ok. 3-4 łyżki)
  • kukurydza (najlepiej słodka mrożona - ok. 2 1/2 szklanki)
  • cebula (1 duża)
  • pomidory (2 średnie - drobno pokrojone)
  • imbir (pasta, zmiksowany lub starty na tarce - ok. 2 łyżeczki)
  • nasiona białego maku (1 łyżeczka)
  • nasiona kolendry (1 łyżeczka)
  • kardamon (4 szt.)
  • chilli (mielone, suszone lub świeże - wg preferencji)
  • kurkuma (1/2 łyżeczki)
  • garam masala (1/3 łyżeczki)
  • sól (ok. 1 łyżeczki)
  • mleko (1/2 szklanki)
  • liście świeżej kolendry

Jak przyrządzić:

  1. Na początek zmiksuj/utrzyj razem nasiona maku i kolendry. Gdy to zrobisz, odstaw na bok, gdyż będą potrzebne na chwile. 
  2. Następnie na patelni rozgrzej olej. 
  3. Gdy olej będzie gorący dodaj kardamon. Smaż ok. 30 sekund. 
  4. Następnie zmniejsz ogień i dodaj cebulę, imbir, świeże chilli oraz sól. (Jeśli nie masz świeżego i używasz mielonego poczekaj do nastepnego punktu)Smaż ok. 10 minut, aż cebula nabierze złocistego koloru.
  5. Kolejno dodaj pomidory. Smaż do momentu, aż całość uzyska jednolitą konsystencje. 
  6. Teraz dodaj kurkumę, zmiksowane wcześniej nasiona maku i kolendry oraz mielone chilli. 
  7. Smaż przez chwilę. 
  8. Kolejno dodaj kukurydzę a następnie mleko. 
  9. Gotuj przez ok. 10 minut do momentu, aż sos zgęstnieje. 
  10. Na koniec posyp garam masalą i posyp liśćmi świeżej kolendry. 
Najlepiej smakuje z ryżem Ryż lub roti Roti

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz