wtorek, 9 grudnia 2014

Jak dobrze ugotować ryż ?




Dobrze ugotowany ryż to podstawa. Nie może on być ani za twardy, ani za rozgotowany czy klejący. Idealnie ugotowany jest miękki, ziarenka są oddzielone od siebie.

 Jak tego dokonać? Bardzo prosto....




Do ugotowania ryżu potrzebujesz:
  • ryż (najlepiej dobrej jakości Basamti) - dla dwóch osób około 3 garści;
  • wodę - tak żeby przykryła ryż w garnku,
  • masło lub ghee - łyżeczkę,
  • garnek z przykrywką.


Jak przygotować?



Do garnka wsypujesz trzy pełne garści ryżu (ilość dla dwóch osób).
Zalewasz wodą tak, aby przykryła ryż plus około pół centymetra ponad poziom ryżu.
Dodajesz jedną łyżkę masła lub ghee.
(Jeśli nie masz, ani masła, ani ghee, może być inny tłuszcz: olej czy oliwa)
Przykrywasz garczek pokrywką i włączasz na duży ogień.
Co jakiś czas kontroluj poziom wody pod przykryciem!
Jak wody będzie mało, zobaczysz "bąbelki" gotującej się wody wyskakujące z dna.
Tutaj uważaj, aby nie przypalić ryżu!
Dodaj ponownie wodę tak, aby zakryła ryż. 
Przykręć kurek na mały ogień (na kuchenkach elektrycznych : 1)
Przykryj przykrywką i gotuj dalej. 
Po około 10-15 minutach woda powinna wyparować prawie w całości (tak, aby nie było jej na dnie) a ryż pozostać miękki i odseparowany. 
Możesz wyłączyć palnik i zostawić jeszcze na 2-3 minuty ryż pod przykrywką. 

Gotowe :)

TIPY:

1. Jeśli nie jesteś pewny czy ryż jest ugotowany - weź jedno ziarenko w palce i sprawdź czy jest miękki. Jeśli w środki nadal czujesz, że jest trochę twardy - daj mu jeszcze pare minut. 

2. Nie mieszaj ryżu w trakcie gotowania! Nie potrząsaj garczkiem! Zostaw go w takiej formie jak wrzuciłeś do garczka!

3. Uważaj, aby nie spalić ryżu! Przy pierwszym gotowaniu na dużym ogniu łatwo go przypalić. Jeśli się tego obawiasz - gotuj na początku na średnim ogniu - zajmie to więcej czasu, ale będziesz miał większą pewność, że ryż sie nie przypali.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz