Curry z kukurydzy jest jednym z popularnych dań północnych Indii. Jest dość szybkie w przygotowaniu a gości na pewno zaskoczy smakiem i miłą odmianą/
Do przygotowania curry będzie potrzebne:
- olej (ok. 3-4 łyżki)
- kukurydza (najlepiej słodka mrożona - ok. 2 1/2 szklanki)
- cebula (1 duża)
- pomidory (2 średnie - drobno pokrojone)
- imbir (pasta, zmiksowany lub starty na tarce - ok. 2 łyżeczki)
- nasiona białego maku (1 łyżeczka)
- nasiona kolendry (1 łyżeczka)
- kardamon (4 szt.)
- chilli (mielone, suszone lub świeże - wg preferencji)
- kurkuma (1/2 łyżeczki)
- garam masala (1/3 łyżeczki)
- sól (ok. 1 łyżeczki)
- mleko (1/2 szklanki)
- liście świeżej kolendry
Jak przyrządzić:
- Na początek zmiksuj/utrzyj razem nasiona maku i kolendry. Gdy to zrobisz, odstaw na bok, gdyż będą potrzebne na chwile.
- Następnie na patelni rozgrzej olej.
- Gdy olej będzie gorący dodaj kardamon. Smaż ok. 30 sekund.
- Następnie zmniejsz ogień i dodaj cebulę, imbir, świeże chilli oraz sól. (Jeśli nie masz świeżego i używasz mielonego poczekaj do nastepnego punktu). Smaż ok. 10 minut, aż cebula nabierze złocistego koloru.
- Kolejno dodaj pomidory. Smaż do momentu, aż całość uzyska jednolitą konsystencje.
- Teraz dodaj kurkumę, zmiksowane wcześniej nasiona maku i kolendry oraz mielone chilli.
- Smaż przez chwilę.
- Kolejno dodaj kukurydzę a następnie mleko.
- Gotuj przez ok. 10 minut do momentu, aż sos zgęstnieje.
- Na koniec posyp garam masalą i posyp liśćmi świeżej kolendry.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz