czwartek, 24 października 2013

Kadai Paneer


Kadai (czyt. Karaj) Paneer zawdzięcza swój niezwykły smak specjalnie przygotowanej mieszance przypraw. Jest ona bardzo łatwa do zrobienia a jej smak który później przenika potrawę, na długo zostaje w pamięci .... :)


Do przygotowania Kadai Paneer potrzebujesz :

I. Na przygotowanie masali (mieszanki przypraw): 

- ok. 3-4 czerwone suszone papryczki,
- ok. łyżeczkę ziaren pieprzu,
- ok. łyżeczkę nasion kolendry,
- ok. 1 łyżeczkę kuminu (jeera),
- opcjonalnie 1 łyżeczkę fennelu (nasion kopru) i 1 łyżeczkę liści kozieradki (fenugreek).

II. Pozostałe składniki :

- ok. 250 gr serka paneer pokrojonego w kostki,
- 2 łyżki masła,
- ok. 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli (lub wg preferencji),
- ok. 1/2 łyżeczki garam masali,
- ok. 1/2 łyżeczku kurkumy,
- szczypta pieprzu czarnego,
- 1 średnia cebula pokrojona w "pióra",
- zielona papryka pokrojona w kostki,
- 2 duże pomidory obrane ze skóry i zmiksowane,
- sól (do smaku);
- szczypta cukru;
- opcjonalnie mleko lub jogurt naturalny
- liście świeżej kolendry.

Jak przyrządzić?


Krok 1: przygotowanie mieszanki przypraw: 

1. Na początek przygotowujemy mieszankę przypraw. W tym celu wszystkie przyprawy z punktu I. (pierwszego) należy wrzucić na rozgrzaną patelnię. (Suchą patelnię! Nie należy wcześniej dodawać tłuszczu!) Należy je podgrzewać ok. 5 minut, co jakis czas mieszając.
2. Gdy przyprawy będą gotowe, należy ściągnąc je z patelni, ochłodzić i zmiksować/zmielić. 
Nie powinny być zbyt proszkowate!
3. Zmielone przyprawy rozdzielamy na dwie, w miare równe części. Jedna będzie potrzebna już za chwilę, a kolejną użyjemy później. 

 


Krok 2: przygotowanie reszty :

4. Na gorącej patelni rozgrzewamy masło. 
5. Następnie dodajemy jedną część przygotowanych wcześniej przypraw. 
Mieszamy, żeby nie spalić przypraw.
6. Kolejno dodajemy przyprawy : sproszkowane chilli, garam masalę, kurkumę i pieprz. 
Pamiętaj o mieszaniu przypraw, żeby ich nie przypalić!
7. Po chwili dodajemy pokrojone : cebulę oraz zieloną paprykę. Podduszamy parę minut. 
8. Kolejno należy dodać zmiksowane i obrane wcześniej ze skóry pomidory oraz sól. 
Zamieszaj wszystko, duś ok. 15 minut. 
9. Dodaj szczyptę cukru (dla wyeliminowania kwaskowatego smaku).
10. Następnie dodaj pokrojony serek paneer. Opcjonalnie dodaj trochę mleka lub jogurtu. 
Zamieszaj delikatnie i pozostaw danie na jeszcze kilka minut na małym ogniu (żeby paneer przeszedł zmakiem przypraw). 
11. Na koniec posyp świeżą kolendrą.

Gotowe! Smacznego!

Najlepiej smakuje z roti !  Przepis na roti znajdziesz tutaj.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz