wtorek, 16 lipca 2013

CHAPATI (ROTI) - tradycyjny chleb indyjski




Chapati (znane też jako Roti) to tradycyjny indyjski chlebek, jedzony z większością potraw. Ponieważ w Indiach bardzo rzadko używa się sztućców, służy również do nabierania curry lub sabzi (sabzi = warzywa).
Chapati przygotowywane jest ze specjalnej mąki - ATTY i przygotowywane na ogniu. Wtedy odkrywa swój najlepszy smak...  


Składniki:
  • mąka ATTA - 0,5 kg  (na ok. 12-15 roti - w zależności od wielkości);
    oraz dodatkowa mąka do obtaczania, żeby ciasto nie przywierało podczas wałkowania. 
  • woda - 220 ml;
  • sól - łyżeczka;
  • ghee (ewentualnie zwykłe masło do polania na koniec).

JAK PRZYRZĄDZIĆ:

01. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i zamieszaj.
02. Dodaj wodę  i ugnieć na gładkie ciasto.
      Jeśli trzeba dodaj trochę wody. Ciasto na chapati nie może być twarde!
      Musi mieć miękką, ale nie klejącą się konsystencję (jak na pizze).
      Najlepiej to sprawdzić wbijając w ciasto palec - powinnien miękko wejść w ciasto. 

03. Jeśli ciasto jest gotowe - odstaw je na ok. 15-30 min., żeby odpoczęło. 
04. Po tym czasie, zagnieć ciasto jeszcze raz, uformuj rulon/wałek (jak na kopytka).
05. Tak powstały rulon ciasta podziel na 12-15 części i zrób małe kuleczki.
      Robiąc kuleczki należy je dokładnie mocno przyciskać w dłoni, żeby były zwarte!
06. Każdą kuleczkę obtocz w dodatkowo w mące. 
07. Kolejno każdą z kuleczek rozwałkuj na cienkiej grubości ciasto (nie mniej niż 1 mm).
      Ciasto nie może być, ani może być za cienkie, ani za grube. 
08. Kiedy chapati są gotowe - rozgrzej patelnie. (Nie dodawaj żadnego tłuszczu!).


Zanim zaczniesz piec chapati, musisz wiedzieć, że prawidłowo pieczone chapati może być obracane tylko 2 razy, tzn. pieczone z 3 stron - pierwsza strona, druga strona i ostatecznie jeszcze raz pierwsza. Po ostatnim przewóceniu powinno zacząć "balonować" - wtedy jest idealny moment, żeby miało kontakt bezpośrednio z ogniem. Najlepiej je wtedy ściągnąć z patelni i bezpośrednio piec nad ogniem.  Uważaj, żeby się nie poparzyć! Jednak jeśli ciasto było dobrze przygotowane, powinno zacząć "balonować" również na patelni i dodatkowe z niej ściąganie nie jest konieczne...


09. Połóż chapati na rozgrzaną patelnię.
10. Czekaj do momentu, aż zaczną pojawiać się  małe "bąbelki" i wtedy obróć chapati na drugą stronę.
11. Z drugą stroną postępuj tak samo - czekaj, aż do momentu pojawienia się "bąbelków".
      W międzyczasie możesz docisnąć delikatnie brzegi chapati do patelni, żeby było równo
      upieczone. 
13. Jeśli pojawiły się "bąbelki", przewróć chapati po raz ostatni.
14. Jeśli wszystko poszło zgodnie z planem, powinnien urosnąć "balonik".
     Możesz go trochę podociskać do patelni. 
15. Ściągnij Roti z patelni i połóż na talerzu.
16. Tak samo postępuj z kolejnymi.
17. Na koniec polej roti ghee lub masłem.
  Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz