środa, 3 lipca 2013

BOX MASALA, CZYLI NIEZBĘDNE PRZYPRAWY




Hindusi przechowują przyprawy szczelnie zamkniętę w pojemniczkach, aby nie zatraciły swojego aromatu. Przyprawy, które są najczęściej używane w kuchni umieszczają pojemniczkach, aby zawsze były pod ręką. Co więc musi się znaleźć w naszej kuchni? Przede wszystkich przyprawy świeże... Jeśli chodzi o polskie warunki, najlepiej kupować je w sklepach ze zdrową ekożywnością lub żywnością orientalną. Duży wybór jest też w sklepach internetowych oferujących tego typu produkty. Należy pamiętać, że po otwarciu przypraw najlepiej będzie je przesypać do słoiczka lub innego szczelnie zamykanego pojemnika, aby nie uleciał z nich aromat.

Jakie przyprawy na początek?

1. KURKUMA (tzw. HALDI)
2. KUMIN INDYJSKI (tzw. JEERA)
3. CZARNA GORCZYCA (tzw. RAI)
4. SPROSZKOWANA KOLENDRA
5. CHILLI W PROSZKU
6. SÓL
7. GARAM MASALA (mieszanka przypraw)


Tak skompletowany zestaw przypraw jest NIEZBĘDNY i jest PIERWSZYM KROKIEM w naszej kulinarnej podróży do Indii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz