środa, 3 lipca 2013

CHICKEN KURMA


Chicken Kurma to południowa odmiana Chicken Kormy. Różni się nieco w smaku i jest łatwiejsza w przygotowaniu. W potrawie tej najważniejsze jest odpowiednie zamarynowanie mięsa wcześniej , lub też odpowiednio długie duszenie na małym ogniu, żeby mięso przeszło aromatycznymi przyprawami...


Składniki : 
  • ok. 0,5-1 kg kurczaka bez kości (mogą być również nóżki - jak ktoś lubi),
  • 1 cebula pokrojona w paski;
  • pasta imbirowo - czosnkowa - 1 łyżka;
  • zielone chilli;
  • wiórki kokosowe (lub mleczko) - ok. 2-3 łyżeczki,
  • poppy seeds (nasiona białego maku, zwane też Khus Khus - nie mylić z kaszą kus kus);
  • pół szklanki jogurtu (lub mleka) - stosować, tylko jednen produkt! nie używać razem, gdyż się zetnie;
  • liści curry - mała garstka;
  • czarna gorczyca - 1 łyżeczka;
  • kmin indyjski - 1 łyżeczka;
  • mielona kolendra - 1 łyżeczka;
  • kurkuma - 1/2 łyżeczki;
  • mielony kmin indysjki - 1 łyżeczka;
  • garam masala w całości - 3 ziarna kardamonu, 3 goździki, kawałek cynamonu, liść laurowy, gwiazdka anyżku;
  • fennel seeds (nasiona kopru indyjskiego, znane również jako saunf) - 1/2 łyżeczki;
  • mielone chilli - do smaku,
  • mielona słodka papryka - dla zabarwienia;
  • olej (2-3 łyżki);
  • świeża kolendra;
  • besan - mąka z ciecierzycy - 2 łyżki. 
Jak przyrządzić:

1. Najlepiej parę godzin wcześniej, pokrój kurczaka na kawałki i zamarynuj w mleku (ewentualnie jogurcie) z kurkumą, chilli, szczyptą garam masali i soli. Jeśli nie zrobisz tego wcześniej, potrawa będzie wymagała dłuższego gotowania. 

2. Na początek przez 5 minut namocz w wodzie nasiona maku. Następnie wrzuć je do blendera razem z fennelem i wiórkami kokosowymi oraz odrobiną wody i zmiksuj na gładką pastę, którą użyjesz później. 

3. Na patelni rozgrzej olej. 
4. Na gorący olej wrzuć garam masalę. Po chwili dodaj czarną gorczycę. Uwaga zacznie "strzelać"!;
5. Następnie dodaj kmin indyjski, liście curry i świeże chilli. 
6. Dodaj pastę imbirowo - czosnkową. Uważaj, żeby nie przypalić!
7. Dodaj cebulę oraz sól. Co jakiś czas mieszaj.
8. Gdy cebula będzie złocista, dodaj przyprawy: kurkumę, wcześniej zmieloną pastę, mieloną kolendrę, mielony kmin. 
9. Następnie dolej trochę mleka/śmietany (jeśli nie marynowałe/aś wcześniej kurczaka - jeśli marynowałe/aś przejdź do następnego kroku);
10. Dodaj kurczaka i duś ok. 30-50 minut. Mieszaj co jakiś czas, sprawdzaj stan wody.
11. Na koniec, gdy danie będzie gotowe dobrze jest wzbogacić i zagęscić sos. W tym celu dodaj trochę wody. Kiedy woda będzie się gotowała dodaj mąki besan i zamieszaj, aż powstały w ten sposób sos zgęstnieje. 
12. Na koniec sprawdź stan soli i posyp wszystko świeżą kolendrą. 

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz