środa, 26 czerwca 2013

KULINARNE NAZEWNICTWO - cz. 1


Podstawowe rzeczy o których musisz wiedzieć:

  • TARKA (w transkybcji również Tadka) - przyprawy (często również czosnek oraz imbir) wrzucane na gorący olej na samym początku procesu gotowania. Jedna z ważniejszych rzeczy. Od odpowiedniego przygotowania tarki zależy właściwie smak całej potrawy. 
    Przypraw kategorycznie nie powinno wrzucać się na nierozgrzany jeszcze olej!
  • MASALA - to nic innego jak mieszanka odpowiednio skomponowanych  przypraw. W zależności od przeznaczenia, masala może się różnić w składzie. Jedną z najbardziej znanych masal jest garam masala. Istnieją również inne mieszanki, np. chai masala, fish masala, jalfreezi masala i inne. 
  • CURRY - to po prostu sos, lub to co nazywamy gotowym daniem, np. Butter Chicken. Smak CURRY zależy w głównej mierze od MASALI (przypraw), ale również innych składników (np. paneer, mięsa, jarzyny), których użyjemy do przygotowania.
    Ważne! Nie należy kojarzyć nazwy CURRY z dostępną w Polsce "mieszanką curry" - ją ewentualnie należy zakwalifikować do MASALI. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz