To, że chilli jest bardzo ważnym składnikiem kuchni indyjskiej wiedzą wszyscy. Dodane w odpowiedniej ilości i czasie, nawet najmniejszy jego kawałek, potrafi rozpalić podniebienie.
Zapamietanie dwóch prostych zasad pomoże Ci intensyfikować smak, a tym samy ostrość przyrządzanych przez Ciebie potraw. Do tego najlepsze oczywiście jest świeże zielone chilli. Pokrojone lub wrzucone w całości na gorący olej, NA POCZĄTKU PRZYRZĄDZANIA POTRAWY sprawi, że potrawa będzie OSTRA. Wynika to przede wszystkim z faktu, iż chilli będzie długo gościło na naszej patelni i przenikało swoim smakiem i ostrością inne składniki, które będziemy dodawać później. A czym dłużej CHILLI jest na patelni, tym intensywniejszy smak. Oczywiście im wrzucimy więcej papryczek, tym potrawa będzie ostrzejsza. Osobom nie przyzwyczajonym do bardzo ostrej kuchni, nie polecam wrzucania więcej niż 1-2 chilli!!!Jeśli nie lubisz bardzo ostrych smaków, możesz "oszukać" swoje danie, dodając chilli nieco później w procesie gotowania - po przyrządzeniu tzw. tarki, np. po dodaniu warzyw, czy mięsa. Zasada więc, działa tutaj w przeciwną stronę - czym chilli znajduje się KRÓCEJ na patelni, tym MNIEJ INTENSYWNY będzie jego smak i tym mniej będziemy go odczuwać jako ostry.
1. Jeśli chesz, żeby potrawa była ostra - wrzuć chilli na początku (podczas przyrządzania tarki) - na gorący olej!
2. Jeśli chcesz, żeby potrawa miała łagodniejszy smak, wrzuć chillli po przygotowaniu tarki - czym później, tym łagodniejszy i mniej ostry smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz