Pasta imbirowo-czosnkowa jest jednym z najczęściej używanych składników kuchnii indyjskiej.
Aby ją przyrządzić potrzebujemy (w zależności od potrawy lub tego, czy chcemy ją przechowywać dłużej w lodówce):
Jeśli chcemy przechowywać w lodówce :
- czosnek i imbir w równych proporcjach (np. po ok. pół szklanki)
- sól do smaku
-podgrzany olej (ok. 1/4 szklanki)
Imbir, czosnek oraz sól miksujemy w blenderze. Dodajemy schłodzony olej i miksujemy wszystko dobrze. Następnie zamykamy szczelnie w słoiku i chowamy do lodówki.
Jeśli robimy na bieżąco pastę, przygotowująć jakąś potrawę - wystarczy zetrzeć na tarce, lub zmiksować (jak kto woli) w równych proporcjach imbir i czosnek (np. po 1 łyżeczce każdego) a później wrzucić bezpośrednio na patelnie do potrawy, którą właśnie przyrządzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz