czwartek, 10 stycznia 2013

PASTA IMBIROWO-CZOSNKOWA (GINGER & GARLIC PASTE)



Pasta imbirowo-czosnkowa jest jednym z najczęściej używanych składników kuchnii indyjskiej. 
Aby ją przyrządzić potrzebujemy (w zależności od potrawy lub tego, czy chcemy ją przechowywać dłużej w lodówce):

Jeśli chcemy przechowywać w lodówce :
- czosnek i imbir w równych proporcjach (np. po ok. pół szklanki)
- sól do smaku 
-podgrzany olej (ok. 1/4 szklanki)

Imbir, czosnek oraz sól miksujemy w blenderze. Dodajemy schłodzony olej i miksujemy wszystko dobrze. Następnie zamykamy szczelnie w słoiku i chowamy do lodówki.


Jeśli robimy na bieżąco pastę, przygotowująć jakąś potrawę - wystarczy zetrzeć na tarce, lub zmiksować (jak kto woli) w równych proporcjach imbir i czosnek (np. po 1 łyżeczce każdego) a później wrzucić bezpośrednio na patelnie do potrawy, którą właśnie przyrządzamy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz