Do przyrządzenia Aloo Gobi potrzebujesz:
1. 2-3 średnie pokrojone ziemniaki
2. pół kalafiora pokrojonego w "różyczki"
3. świeże chilli
4. starty imbir i czosnek (po 1 łyżeczce każdego)
5. zmiksowanego pomidora
6. koncentrat pomidorowy ok. 2 łyżeczki
Przyprawy : każdej ok. 0,5 łyżeczki
1. kmin indyjski (jeera)
2. sproszkowaną kolendrę
3. sproszkowany kmin
4. kurkuma
5. chilli - do smaku
6. sól - do smaku
7. garam masala
JAK PRZYRZĄDZIĆ:
1. Na rozgrzany olej wrzuć kumin. Odczekaj pare sekund.
2. Dodaj pastę imbirowo-czosnkową, chilii.
3. Następnie dodaj zmiksowane pomidory.
4. Dla utrwalenia smaku możesz dodać ok. 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
5. Następnie dodaj przyprawy : sproszkowany kumin, sporoszkowaną kolendrę, chilli, kurkumę, sól. Smaż przez ok. 5 minut.
6. Następnie dodaj warzywa: ziemniaki i kalafior.
(Ja dodałam jeszcze trochę brokułów, bo miałam akurat w lodówce).
7. Gotuj, aż warzywa będą miękkie a woda w większości odparuje. Posyp garam masalą na koniec.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz