czwartek, 10 stycznia 2013

BUTTER CHICKEN



SKŁADNIKI : (dla 4 osób)

1. 1 kg filetów z kurczaka (najlepiej z udek)
2. ok. 50 gr masła
3. pasta imbirowo-czosnkowa (każdego ze składników ok. 1,5 łyżeczki)
4. 1 szklanka zmiksowanych pomidorów
5. świeże chilli (wg uznania) / lub sproszkowane
6. sól
7. sproszkowana kolendra (1/2 łyżeczki)
8. sproszkowana garama masala (1/2 łyżeczki)
9. śmietana (1/2 szklanki)
10. szczypta cukru
11. świeża kolendra
12. 2 łyżeczki oleju


JAK PRZYGOTOWAĆ:


1. Pokrój mięso w małe kostki i podsmaż na ogniu.
2. Kiedy mięso będzie gotowe odstaw do innego naczynia. Masalę będziemy przyrządzać na tej samej patelni.
3. Rozgrzej na patelni olej i dodaj masło.
4. Gdy masło się roztopi, dodaj świeże chilli. Mieszaj.
5. Po paru sekundach dodaj pastę imbirowo - czosnkową.
6. Mieszając smaż przez parę sekund.
7. Dodaj zmiksowane pomidory.
8. Dodaj sproszkowaną kolendrę. Dodaj garam masalę (ewentualnie chilli) i sól.
9. Zamieszaj wszystko dokładnie i smaż dalej - ok. 20 min. 
Pamiętaj, żeby co jakiś czas mieszać. 
(Możesz również utrwalić smak 2 łyżkami koncentratu pomidorowego).
10. Gdy masala będzie gotowa, dodaj wcześniej usmażonego kurczaka. Zamieszaj wszystko dokładnie, żeby kurczak przeszedł smakiem i aromatem. Smaż jeszcze przez pare minut.
11. Na koniec dodaj śmietanę, posyp cukrem, Zamieszaj. Podduś chwilę. 
Dodaj świeżą kolendrę. 
Gotowe ! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz