czwartek, 10 stycznia 2013

BAINGAN BHURTA (BAKŁAŻAN)



SKŁADNIKI: (porcja dla 3-4 osób)

1. bakłażan - 1 duży/2 małe
2. cebula - 1 duża/2 małe, drobno posiekana lub zmiksowana
3. 3 średnie pomidory 
4. groszek zielony - 1/2 szklanki
5. pasta imbirowo czosnkowa - ok. 1 łyżeczka każdego ze składników
6. koncentrat pomidorowy - ok. 2-3 łyżeczki
7. świeża kolendra do smaku
8. olej - 2 łyżki
9. świeże chilli - do smaku ;)

PRZYPRAWY :


1. kurkuma - 1/2 łyżeczki
2. sól - do smaku
3. sproszkowana kolendra - 2 łyżeczki
4. sproszkowany kumin - 1 łyżeczka
5. garam masala - 1 łyżeczka
6. sproszkowane chilli - do smaku
7. hing - 1 kawałek (jeśli posiadasz)
8. ziarna czarnej gorczycy - ok. 1/2 łyżeczki


JAK PRZYRZĄDZIĆ:



1. Umyj bakłażany i pomidory.
2. W bakłażanach zrób widelcem lub nożem dziurki
3. Nagrzej piekarnik do 200 st.C. Bakłażany i pomidory wsadź do piekarnika na ok. 30-40 min.
4. W tym czasie rozgrzej olej na patelni. Kiedy będzie wystarczająco gorący, dodaj HING jeśli posiadasz. Jeśli nie, zacznij od ziaren gorczycy. Odczekaj parę sekund, aż gorczyca, zacznie "strzelać". Dodaj swieże chilli. Mieszaj ok. 5-10 sekund.
5. Dodaj pastę imbirowo - czosnkowo. Mieszaj przez parę sekund, aż zacznie zmieniać kolor na złoto-żółty.
6. Dodaj zmiksowaną (lub drobno posiekaną) cebulę a następnie sól. Smaż, co chwilę mieszając, aż cebula zmini barwę. (Zajmię to ok. 20 min. - pamiętaj o mieszaniu co jakiś czas).
7. W międzyczasie sprawdź piekarnik. Pomidory powinny już być dobre. Wyciągnij je z piekarnika i obierz ze skórki. po czym zgnieć widelcem. 
Uważaj, żeby się nie poparzyć!!
8. Dodaj pomidory do reszty składników na patelni. Zamieszaj.
9. Dodaj następnie przyprawy : sproszkowaną kolendrę, chilli (jesli nie dodałeś wcześniej świeżego, lub jeśli wolisz więcej), garam masalę, sproszkowany kumin. 
Dla lepszego koloru i smaku dodaj także koncentrat pomidorowy. 
Zamieszaj wszystko dokładnie. 
Możesz dodać trochę wody, aby nie przypalić potrawy. 
Smaż, co chwilę mieszając.
10. W międzyczasie wyciągnij z piekarnika bakłażany.
11. Przy pomocy widelca, lub innego narzędzia wyciągnij zawartość ze środka i dobrze zgnieć, aby wyszła "papka".
12. Dodaj bakłażana do reszty składników na patelni.
13. Zamieszaj dokładnie.
14. Dodaj zielonego groszku, zamieszaj.
15. Po ok. 5 minutach, dodaj świeżej kolendry. Zamieszaj i gotuj jeszcze chwilę na małym ogniu, aby potrawa przeszła cała smakiem i aromatem. 

Gotowe :D

Najlepiej smakuje z chapati. 

Polecam :)



Jeśli chcesz zobaczyć krok po kroku, jak powstaje Baingam Bhurta - odwiedź moją stronę na facebooku :
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=398965426841824&set=a.398962746842092.92812.386301621441538&type=1&theater

1 komentarz:

  1. Blackjack Casino - MapyRO
    Blackjack Casino 광양 출장안마 is a fun and easy to play casino where you will find 김해 출장안마 table 충청북도 출장샵 games in a casino, If you're looking for a casino that 아산 출장샵 has a 원주 출장샵 rich history and

    OdpowiedzUsuń