środa, 17 czerwca 2015

Tamatar ki Chutney (Chutney pomidorowe)






Chutnej pomidorowe to również jedno z łatwiejszych i szybszych w przygotowaniu dań. Jego zaletą jest również to, iż można go przechowywać dłuższy czas w lodówce.
Najlepiej smakuje z puri, ale można go jeść na wiele sposobów np. z roti. 



Do przygotowania chutney pomidorowego potrzebujesz:
  • olej (ok. 2 łyżki)
  • hing (szczypta)
  • nasiona carnej gorczycy [rai] (ok. 1 łyżeczki)
  • liście curry (ok. 10 szt) - w przepisie użyłam suszonych
  • zielone chilli ( 1 szt., lub wg uznania)
  • czosnek (3 ząbki) - posiekane
  • cebula (1 duża, posiekana)
  • pomidory ( 2 duże)
  • kurkuma (1/2 łyżeczki)
  • sproszkowana kolendra (2 łyżeczki)
  • sproszkowane czerwone chilli (wg uznania, w przepisie użyłam 1/4 łyżeczki)
  • sól (do smaku)


Jak przyrządzić:

  1. na patelni rozgrzej olej;
  2. na gorący olej wrzuć hing, odczekaj kilka sekund, aż wyda aromat,
  3. dodaj ziarna czarnej gorczycy, poczekaj aż zaczną "strzelać" i poczujesz aromat,
  4. dodaj liście curry, 
  5. dodaj kolejno zielone chilli, czosnek, cebulę, zamieszaj, smaż aż cebula zmięknie i będzie transparentna
  6. dodaj pomidory, smaż aż zmiękną. 
  7. Dodaj sól, zamieszaj
                                                                       Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz