Paneer Bhurji to popularny w północnych Indiach posiłek. Przygotowywany jest z połączenia przypraw, cebuli, pomidorów oraz posiekanego sera paneer.
Danie to przygotowuje się dość szybko w porównaniu z innymi indyjskimi potrawami więc możemu ugościć nim niezapowiedzianych gości ;)
Paneer Bhurji można podawać z roti, parathą lub tostami.
Do przygotowania Paneer Bhurji potrzebujesz:
- 2 łyżki oleju, masła lub ghee do smażenia
- ok. 200 gram posiekanego paneer
- 1 średnią cebulę, posiekaną
- 2 średniej wielkości pomidory
- 1 łyżeczkę pasty imbirowo-czosnkowej
- zielona papryczka chilli (wg uznania - wystarczy 1, chyba, że wolisz ostrzejsze potrawy)
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki garam masali
- 1/2 łyżeczki nasion kuminu indyjskiego (jeera seeds)
- sól (do smaku)
- opcjonalnie sproszkowane chilli (wg uznania - w niniejszym przepisie użyłam 1/4 łyżeczki)
- świeże liście kolendy
Jak przyrządzić:
- posiekaj paneer na drobne kawałki, odstaw na bok;
- na patelni rozgrzej olej;
- na gorący olej wrzuć kumin i poczekaj aż lekko zbrązowieje i poczujesz jego aromat (ok. 10 sekund);
- dodaj świeże chilli, zamieszaj, smaż ok. 5 sekund;
- dodaj cebulę, smaż aż będzie miękka i transparentna;
- dodaj trochę soli, aby cebula szybciej zmiękła;
- dodaj pastę imbirowo-czosnkową; zamieszaj; smaż aż aromat pasty zniknie,
- dodaj pomidory, smaż aż zmiękną;
- kolejno dodaj przyprawy: kurkumę, sproszkowane chilli, garam masalę, zamieszaj, smaż ok. 5 minut.;
- dodaj posiekany paneer, zamieszaj delikatnie, smaż jeszcze ok. 2 min.
- sprawdź sól, dodaj więcej jeśli potrzeba;
- na koniec dodaj liście świeżej kolendy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz