poniedziałek, 19 stycznia 2015

Palak paneer (szpinak z serkiem indyjskim paneer)




Palak paneer to jedno z najlepszych dań indyjskich. 

Po wielu próbach i błędach nauczyłam się, że palak paneer najlepiej smakuje, gdy przygotowany jest ze świeżego szpinaku (a nie z mrożonego) oraz, że nadmiar kurkumy spowoduje, że całość potrawy będzie miała dość brzydki kolor i wyglądała małoapetycznie.  W rezultacie przestałam dodawać kurkumę lub daje jej bardzo malutko, żeby kolor z zieleni nie zmienił się w dość brzydki brąz.
Nie należy też przesadzać z garam masalą (zwłaszcza garam masalą stosowaną w całości na początku - stosowaną w niektórych przepisach), gdyż nadmiar spowoduje, że danie będzie miało ciężki korzenny smak i przyćmi całkowicie szpinak. Palak paneer jest dość łatwy w przygotowaniu a dodając mniej przypraw wydobędziemy wspaniały smak. 



Do przyrządzenia PALAK PANEER potrzebne są:

  • ok. 200 gr paneer (serka indyjskiego) Paneer - ser indyjski domowej roboty
  • ok. 300 gr szpinaku (najlepiej świeżych liści lub mrożonego)
  • czosnek (4 ząbki - posiekane, lub przeciągnięte przez praskę)
  • cebula (2 średnie, drobno pokrojone)
  • pomidory (3 duże)
  • olej (ok. 3 łyżki)
  • świeże chilli (1 szt. lub w zależności od preferencji) lub sproszkowane chilli
  • kumin indyjski (ok. 1 łyżeczka)
  • kurkuma (szczypta)
  • sól (ok. 1 łyżeczka - lub do smaku)
  • garam masala (1/2 łyżeczki)
  • mleko, jogurt lub smietana - ok. 2 łyżki
  • 1/2 szklanki wody 
  • świeża kolendra
Jak przyrządzić:

Zacznij od szpinaku jeśli używasz świeżych liści :

Na tym etapie będziesz potrzebować :
- liście szpinaku
- garczek do gotowania
- wodę do gotowania
- sito
- miskę z zimną wodą
- blender 
  • do garczka wlej wodę, zagotuj
  • na gotującą wodę wrzuć liście szpinaku na ok. 2-3 min., przykryj garczek pokrywką
  • po tym czasie odcedź liście a następnie wrzuć do miski z zimną wodą (pozwoli to zachować zielony kolor i sprężystość liści)
  • wyciągnij liście i zblenduj. 

Kiedy szpinak jest gotowy (lub jeśli używasz szpinaku mrożonego - nie zapomnij go rozmrozić) przejdź do nastęnego etapu:

  1. Na patelni rozgrzej olej. 
  2. Na gorący olej wrzuć kumin, odczekaj aż ziarna przybiorą brązowawy kolor,
  3. Natępnie na patelnie wrzuć świeże chilli (smaż ok. 1 minuty), zmniejsz ogień
  4. Kolejno dodaj czosnek (uważaj, żeby nie spalić), cebulę, sól - smaż aż cebula nabierze złocistego koloru.
  5. Dodaj pomidory - smaż aż woda odparuje i pomidory nabiorą jednolitej konsystencji. Nie zapominaj mieszać co jakiś czas. 
  6. Jeśli nie robiłeś tego wcześniej - dodaj sproszkowane chilli. 
  7. Kolejno kurkumę (ew. możesz pominąć)
  8. Teraz dodaj szpinak i ok. 1/2 szklanki wody. Zamieszaj, zostaw na chwilę (ok. 5 min.) na ogniu, przykryj przykrywką, żeby szpinak przeszedł przyprawami. 
  9. Kiedy szpinak będzie gotowy, dodaj paneer. Zamieszaj całość delikatnie.
  10. Dodaj 2 łyżki śmietany, mleka lub jogutu. Zamieszaj. 
  11. Posyp garam masalą i świeżą kolendrą.
Najlepiej smakuje z ryżem lub roti. 




2 komentarze:

  1. Na zdjęciu wygląda mało apetycznie. Prawdziwy, indyjski jest smaczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, zdjęcie może nienajlepszej jakości, ale polecam wypróbować przepis :)

      Usuń