Palak paneer to jedno z najlepszych dań indyjskich.
Po wielu próbach i błędach nauczyłam się, że palak paneer najlepiej smakuje, gdy przygotowany jest ze świeżego szpinaku (a nie z mrożonego) oraz, że nadmiar kurkumy spowoduje, że całość potrawy będzie miała dość brzydki kolor i wyglądała małoapetycznie. W rezultacie przestałam dodawać kurkumę lub daje jej bardzo malutko, żeby kolor z zieleni nie zmienił się w dość brzydki brąz.
Nie należy też przesadzać z garam masalą (zwłaszcza garam masalą stosowaną w całości na początku - stosowaną w niektórych przepisach), gdyż nadmiar spowoduje, że danie będzie miało ciężki korzenny smak i przyćmi całkowicie szpinak. Palak paneer jest dość łatwy w przygotowaniu a dodając mniej przypraw wydobędziemy wspaniały smak.
Palak paneer to jedno z najlepszych dań indyjskich.
Po wielu próbach i błędach nauczyłam się, że palak paneer najlepiej smakuje, gdy przygotowany jest ze świeżego szpinaku (a nie z mrożonego) oraz, że nadmiar kurkumy spowoduje, że całość potrawy będzie miała dość brzydki kolor i wyglądała małoapetycznie. W rezultacie przestałam dodawać kurkumę lub daje jej bardzo malutko, żeby kolor z zieleni nie zmienił się w dość brzydki brąz.
Nie należy też przesadzać z garam masalą (zwłaszcza garam masalą stosowaną w całości na początku - stosowaną w niektórych przepisach), gdyż nadmiar spowoduje, że danie będzie miało ciężki korzenny smak i przyćmi całkowicie szpinak. Palak paneer jest dość łatwy w przygotowaniu a dodając mniej przypraw wydobędziemy wspaniały smak.
Do przyrządzenia PALAK PANEER potrzebne są:
- ok. 200 gr paneer (serka indyjskiego) Paneer - ser indyjski domowej roboty
- ok. 300 gr szpinaku (najlepiej świeżych liści lub mrożonego)
- czosnek (4 ząbki - posiekane, lub przeciągnięte przez praskę)
- cebula (2 średnie, drobno pokrojone)
- pomidory (3 duże)
- olej (ok. 3 łyżki)
- świeże chilli (1 szt. lub w zależności od preferencji) lub sproszkowane chilli
- kumin indyjski (ok. 1 łyżeczka)
- kurkuma (szczypta)
- sól (ok. 1 łyżeczka - lub do smaku)
- garam masala (1/2 łyżeczki)
- mleko, jogurt lub smietana - ok. 2 łyżki
- 1/2 szklanki wody
- świeża kolendra
Jak przyrządzić:
Zacznij od szpinaku jeśli używasz świeżych liści :
Na tym etapie będziesz potrzebować :
- liście szpinaku
- garczek do gotowania
- wodę do gotowania
- sito
- miskę z zimną wodą
- blender
- do garczka wlej wodę, zagotuj
- na gotującą wodę wrzuć liście szpinaku na ok. 2-3 min., przykryj garczek pokrywką
- po tym czasie odcedź liście a następnie wrzuć do miski z zimną wodą (pozwoli to zachować zielony kolor i sprężystość liści)
- wyciągnij liście i zblenduj.
Kiedy szpinak jest gotowy (lub jeśli używasz szpinaku mrożonego - nie zapomnij go rozmrozić) przejdź do nastęnego etapu:
- Na patelni rozgrzej olej.
- Na gorący olej wrzuć kumin, odczekaj aż ziarna przybiorą brązowawy kolor,
- Natępnie na patelnie wrzuć świeże chilli (smaż ok. 1 minuty), zmniejsz ogień.
- Kolejno dodaj czosnek (uważaj, żeby nie spalić), cebulę, sól - smaż aż cebula nabierze złocistego koloru.
- Dodaj pomidory - smaż aż woda odparuje i pomidory nabiorą jednolitej konsystencji. Nie zapominaj mieszać co jakiś czas.
- Jeśli nie robiłeś tego wcześniej - dodaj sproszkowane chilli.
- Kolejno kurkumę (ew. możesz pominąć)
- Teraz dodaj szpinak i ok. 1/2 szklanki wody. Zamieszaj, zostaw na chwilę (ok. 5 min.) na ogniu, przykryj przykrywką, żeby szpinak przeszedł przyprawami.
- Kiedy szpinak będzie gotowy, dodaj paneer. Zamieszaj całość delikatnie.
- Dodaj 2 łyżki śmietany, mleka lub jogutu. Zamieszaj.
- Posyp garam masalą i świeżą kolendrą.
Najlepiej smakuje z ryżem lub roti.
Na zdjęciu wygląda mało apetycznie. Prawdziwy, indyjski jest smaczny.
OdpowiedzUsuńPrawda, zdjęcie może nienajlepszej jakości, ale polecam wypróbować przepis :)
Usuń