środa, 17 czerwca 2015

Paneer Bhurji (Posiekany ser paneer w pomidorach i cebuli)




Paneer Bhurji to popularny w północnych Indiach posiłek. Przygotowywany jest z połączenia przypraw, cebuli, pomidorów oraz posiekanego sera paneer.
Danie to przygotowuje się dość szybko w porównaniu z innymi indyjskimi potrawami więc możemu ugościć nim niezapowiedzianych gości ;)
Paneer Bhurji można podawać z roti, parathą lub tostami. 


Do przygotowania Paneer Bhurji potrzebujesz:
  • 2 łyżki oleju, masła lub ghee do smażenia 
  • ok. 200 gram posiekanego paneer
  • 1 średnią cebulę, posiekaną
  • 2 średniej wielkości pomidory 
  • 1 łyżeczkę pasty imbirowo-czosnkowej
  • zielona papryczka chilli (wg uznania - wystarczy 1, chyba, że wolisz ostrzejsze potrawy)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki garam masali
  • 1/2 łyżeczki nasion kuminu indyjskiego (jeera seeds)
  • sól (do smaku)
  • opcjonalnie sproszkowane chilli (wg uznania - w niniejszym przepisie użyłam 1/4 łyżeczki)
  • świeże liście kolendy 


Jak przyrządzić: 
  1. posiekaj paneer na drobne kawałki, odstaw na bok;
  2. na patelni rozgrzej olej;
  3. na gorący olej wrzuć kumin i poczekaj aż lekko zbrązowieje i poczujesz jego aromat (ok. 10 sekund);
  4. dodaj świeże chilli, zamieszaj, smaż ok. 5 sekund;
  5. dodaj cebulę, smaż aż będzie miękka i transparentna;
  6. dodaj trochę soli, aby cebula szybciej zmiękła;
  7. dodaj pastę imbirowo-czosnkową; zamieszaj; smaż aż aromat pasty zniknie, 
  8. dodaj pomidory, smaż aż zmiękną;
  9. kolejno dodaj przyprawy: kurkumę, sproszkowane chilli, garam masalę, zamieszaj, smaż ok. 5 minut.;
  10. dodaj posiekany paneer, zamieszaj delikatnie, smaż jeszcze ok. 2 min. 
  11. sprawdź sól, dodaj więcej jeśli potrzeba;
  12. na koniec dodaj liście świeżej kolendy.
                                                    Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz