czwartek, 10 stycznia 2013

PANEER (PANIR) / SER INDYJSKI



Aby przygotować ok. 250 gr  Paneer potrzebujesz:

1 litr świeżego mleka (nie UHT!)
sok z 1 cytryny (lub jogurt naturalny - zamiast cytryny)

Jak przyrządzić :

1. Zagotuj mleko.
2. Gdy mleko się zagotuje, wlej do niego sok z cytryny i cały czas mieszaj. Po paru sekundach zaczną powstawać grudki sera. Mieszaj dalej, aż do momentu kiedy pozostała w garczku woda, będzie miała jasny kolor. Wyłącz gaz i odstaw na chwilę.
3. W tym czasie, wyłóż duże sitko przepuszczalną tkaniną (może być pielucha, ścierka, gaza) i wylej zawartość garnka. Woda spłynie, a na tkaninie zostanie ser.
4. Teraz zawiąż ser dobrze w tkaninie - najpierw przelej zimną wodą! po pierwsze, aby ochłodzić tkaninę i nie ulec poparzeniu, po drugie - jeśli używałaś/eś soku z cytryny, aby pozbyć się kwaskowatego smaku.
5. Teraz możesz przejść do ostatniego etapu, który jest najważniejszy w całym procesie. 
    Aby powstał PANEER, który nie będzie się później kruszył, musi być on dobrze "ugnieciony"/"wyciśnięty"

    Możesz to zrobić na dwa sposoby: 

    a) powiesić tkaninę z serem w jakieś miejsce, aby woda sama się odsączyła,
        a ser wycisnął się sam pod swoją masą;
    b) postawić na nim coś ciężkiego.

Ja osobiście, po wielu próbach wolę pierwszą metodę ;)

 6. Odstaw teraz ser na conajmniej godzinę, aby się odsączył i dzięki temu stał się "zwarty".

Na koniec - pokrój PANEER W kostkę.

Jeśli nie użyjesz całego sera, możesz trzymać go w naczyniu z wodą w lodówce.
Pamiętaj jednak, aby codzinnie wymieniać wodę na świeżą. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz