Samosy w cieście francuskim to propozycja dla osób, które lubią samosy, ale nie mają czasu na długie przygotowania samego ciasta do samosów.
Dzięki mojemu pomysłowi, zaoszczędzicie czas i zaskoczycie innych nowym, orientalnym smakiem :)
Dzięki mojemu pomysłowi, zaoszczędzicie czas i zaskoczycie innych nowym, orientalnym smakiem :)
Świetnie nadaje się na imprezy oraz dla niespodziewanych gości.
Warto mieć zawsze gotowe ciasto francuskie w lodówce na taką okazję ;)
Żeby go wykonać potrzebujesz:
- ok. 4 duże ugotowane ziemniaki
- pół garści orzechów nerkowca (jesli nie posiadasz, może być bez)
- pół szklanki zielonego groszku
- ok. 2 łyżki soku z cytryny
- pastę czosnkowo-imbirową
- olej (ok. 2-3 łyżki)
- świeża kolendra
i oraz główną gwiazdę programu : CIASTO FRANCUSKIE
(ja kupuję gotowe i trzymam w lodówce na wszelki wypadek ;) )
z przypraw :
- ok. 1 łyżeczkę indyjskiego kminu (JEERA)
-- chilli (świeże lub w proszku - do smaku)
- sól
- sproszkowaną kolendę (pół łyżeczki)
- sproszkowany kmin (pół łyżeczki)
- chat masala (pół łyżeczki)
JAK PRZYRZĄDZIĆ?
FARSZ DO SAMOSÓW:
1. Ugotuj ziemniaki. Gdy będą gotowe - ugnieć.
2. Na patelni podgrzej olej. Gdy będzie gorący wrzuć JEERĘ
(kmin indyjski). Odczekaj chwilę, aż zbrązowieje.
3. Następnie dodaj pokrojone świeże chillli. Odczekaj parę sekund i
dodaj pastę imbirowo-czosnkową. Wszystko zamieszaj i smaż tak
ok. 1 minuty (PAMIĘTAJ! Czosnek nie może się za bardzo przypalić,
gdyż będzie gorzki).
4. Następnie wrzuć orzechy nerkowca. Zamieszaj.
5. Kolej na przyprawy : sproszkowana kolendra, sproszkowany kmin,
chat masala. Jeśli wczesniej nie dodawałeś/aś chilli, zrób to teraz.
6. Dodaj trochę wody i zamieszaj, aby przyprawy nie spaliły się.
7. po ok. 2 minutach, dodaj ugotowane wcześniej ziemniaki. Dodaj
sól do smaku, polej całość sokiem z cytryny i posyp świeżą
kolendrą.
8. Zamieszaj wszystko dokładnie i podsmaż jeszcze chwilę na małym
ogniu, aby ziemniaki przeszły przyprawami.
Farsz gotowy.
Zajmijmy się ciastem:
Po rozwinięciu przekrawam go na sześć kwadratów.
(Oczywiście forma tutaj jest dowolna. Wybierajcie kształty i wielkość jaka Wam pasuje :) )
Do środka nakładam wcześniej przyrządzony farsz. Zaklejam ciasto.
Tak przygotowane "szybkie samosy" wkładam do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na ok. 20 minut.
VOILA! Gotowe!!!
PALCE LIZAĆ :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz