wtorek, 8 stycznia 2013

SAMOSY (W CIEŚCIE FRANCUSKIM)




Samosy w cieście francuskim to propozycja dla osób, które lubią samosy, ale nie mają czasu na długie przygotowania samego ciasta do samosów.
Dzięki mojemu pomysłowi, zaoszczędzicie czas i zaskoczycie innych nowym, orientalnym smakiem :)
Świetnie nadaje się na imprezy oraz dla niespodziewanych gości. 
Warto mieć zawsze gotowe ciasto francuskie w lodówce na taką okazję ;)



Żeby go wykonać potrzebujesz:

- ok. 4 duże ugotowane ziemniaki
- pół garści orzechów nerkowca (jesli nie posiadasz, może być bez)
- pół szklanki zielonego groszku
- ok. 2 łyżki soku z cytryny 
- pastę czosnkowo-imbirową 
- olej (ok. 2-3 łyżki)
- świeża kolendra 

i oraz główną gwiazdę programu : CIASTO FRANCUSKIE 
(ja kupuję gotowe i trzymam w lodówce na wszelki wypadek ;) )

z przypraw : 

- ok. 1 łyżeczkę indyjskiego kminu (JEERA)
-- chilli (świeże lub w proszku - do smaku)
- sól
- sproszkowaną kolendę (pół łyżeczki)
- sproszkowany kmin (pół łyżeczki)
- chat masala (pół łyżeczki)

JAK PRZYRZĄDZIĆ?

FARSZ DO SAMOSÓW:

1. Ugotuj ziemniaki. Gdy będą gotowe - ugnieć.
2. Na patelni podgrzej olej. Gdy będzie gorący wrzuć JEERĘ 
(kmin indyjski). Odczekaj chwilę, aż zbrązowieje. 
3. Następnie dodaj pokrojone świeże chillli. Odczekaj parę sekund i 
dodaj pastę imbirowo-czosnkową. Wszystko zamieszaj i smaż tak 
ok. 1 minuty (PAMIĘTAJ! Czosnek nie może się za bardzo przypalić,
gdyż będzie gorzki).
4. Następnie wrzuć orzechy nerkowca. Zamieszaj. 
5. Kolej na przyprawy : sproszkowana kolendra, sproszkowany kmin, 
chat masala. Jeśli wczesniej nie dodawałeś/aś chilli, zrób to teraz. 
6. Dodaj trochę wody i zamieszaj, aby przyprawy nie spaliły się. 
7. po ok. 2 minutach, dodaj ugotowane wcześniej ziemniaki. Dodaj 
sól do smaku, polej całość sokiem z cytryny i posyp świeżą 
kolendrą.
8. Zamieszaj wszystko dokładnie i podsmaż jeszcze chwilę na małym 
ogniu, aby ziemniaki przeszły przyprawami.

Farsz gotowy. 

Zajmijmy się ciastem:

Po rozwinięciu przekrawam go na sześć kwadratów. 
(Oczywiście forma tutaj jest dowolna. Wybierajcie kształty i wielkość jaka Wam pasuje :) )

Do środka nakładam wcześniej przyrządzony farsz. Zaklejam ciasto. 

Tak przygotowane "szybkie samosy" wkładam do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na ok. 20 minut. 

VOILA! Gotowe!!!

PALCE LIZAĆ :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz