wtorek, 8 stycznia 2013

RAJMA MASALA




ABY PRZYRZĄDZIĆ RAJMĘ dla 3-4 osób będziesz potrzebować: 


  •  ok. 3 łyżki oleju
  •  JEERA - kmin indyjski (ok. pół łyżeczki)
  • 1 chilli (lub chilli w proszku)
  • starty czosnek (ok. 1 łyżeczka) i starty imbir (ok. 1 łyżeczka). Jest to tzw. PASTA IMBIROWO- CZOSNKOWA (ginger-garlic paste).
  • 2 pokrojone w małe kostki średnie cebule.
  • 3 małe, lub 2 duże pokrojone na małe kostki pomidory.
  • ok. 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
  • przyprawy : SPROSZKOWANA KOLENDRA (tzw. coriander powder), SPROSZKOWANY KMIN (tzw. kumin powder), ewentualnie CHAT MASALA i oczywiście SÓL
  • 2 puszki czerwonej fasoli.
  • świeżą kolendrę do SMAKU i dla DEKORACJI.


JAK PRZYRZĄDZIĆ: 

Na dużej patelni zagrzej olej. Kiedy olej będzie gorący, wrzuć ok. pół łyżeczki JEERy, czyli KMINU INDYJSKIEGO. Poczej, aż zbrązowieje delikatnie (wystarczy pare sekund).
Jeśli chcesz, żeby potrawa była ostra dodaj 1 pokrojone chilli teraz. (Jeśli wolisz mniej ostrą wersję, dodaj je później). Odczekaj parę sekund, aż się przypiecze. Przykręć ogień, żeby reszta składników sie nie spaliła.
Dodaj pastę czosnkowo - imbiorową. Mieszając odczekaj chwilę, aż zobaczysz, że się lekko zmienia barwę na ciemniejszą.
Dodaj cebulę i dobrze wymieszaj.
Dodaj sól,( aby cebula szybciej zmiękła. Przykryj pokrywką. Odczekaj do momentu, aż cebula będzie miała złoty kolor. Pamiętaj, aby co jakiś czas zamieszać.
Kiedy cebula będzie złocista (po ok. 20 min) dodaj pokrojone pomidory. Podduś wszystko parę minut.
Następnie dodaj przyprawy : proszek kolendry (CORIANDER POWDER), zmielony kmin (KUMIN POWDER), jeśli posiadasz to CHAT MASALA. KAżdego ok. pół łyżeczki. Dodaj trochę wody. Wymieszaj wszystko dobrze i gotuj tak parę minut. Jeżeli wcześniej nie dodałeś/ał chilli, możesz to zrobić teraz. Jeżeli nie posiadasz świeżego chili, możesz użyć chilli w proszku. Ilość zależy od Ciebie i twoich preferencji smakowych.
Kiedy wszystko się dobrze wydusi i zacznie już aromatycznie pachnieć, dodaj ok. 2 łyżki. koncentratu pomidorowego. Doda on koloru i smaku naszej
potrawie. Gotuj kilka minut.

Dodaj 2 puszki czerwonej fasolki. Gotuj ok. 20 minut, aby fasola naciągnęła smaku z przyrządzej wcześniej mieszanki. Pod koniec gotowania posyp wszystko ok. pół łyżeczki GARAM MASALA. Zamieszaj wszystko dobrze i odczekaj jeszcze ok. 2 minuty. Utrzymuj -wodnistą konsystencję (zupy-krem). Jeśli jest za gęste - dodaj trochę wody i zamieszaj.

Na koniec posyp świeżą KOLENDRĄ. 

Najlepiej smakuje z ryżem :)

SMACZNEGO!



http://www.facebook.com/pages/Smaki-Indii/386301621441538



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz