czwartek, 10 stycznia 2013

BUTTER PANNER MASALA



SKŁADNIKI:

1) panner (ok. 0,5 kg)
2) olej (1/2 łyżeczki)
3) masło (1/3 kostki)
4) pasta imbirowo - czosnkowa (ok. 1.5 łyżeczki imbiru i ok. 1.5 łyżeczki czosnku)
5) 1 szklanka zmiksowanych pomidorów
6) przyprawy :
- słodka papryka (ok. 1/2 łyżeczki)
- sproszkowana kolendra (ok. 1/2 łyżeczki)
- garam masala (ok. 1/2 łyżeczki)
- sól (do smaku)
- cukier (ok. 1/2 łyżeczki)
7) świeże chilli (jeśli nie posiadasz może być w proszku)
8) śmietana lub jogurt (ok. 2 łyżki)
9) świeża kolendra :)



JAK PRZYGOTOWAĆ:


1. Na rozgrzaną patelnie dodaj ok. pół łyżeczki oleju a po chwili ok. 1/3 kostki masła. 
Gdy masło się rozstopi dodaj pokrojone chilli oraz pastę czosnkowo-imbirową. Podsmaż ok. 2 minuty.
2. Po tym czasie dodaj zmiksowane pomidory. Zamieszaj.
3. Dodaj przyprawy: sproszkowaną kolendrę (ok. 1/2 łyżeczki), słodką paprykę (ok. 1/2 łyżeczki), garam masalę (ok. 1/2 łyżeczki), sól do smaku.
Zamieszaj wszystko dokładnie i smaż dalej co chwilę mieszając.
4. Aby podkreślić kolor i wzmocnić smak możesz dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego. 
Gotuj dalej mieszając, do momentu aż olej się odseparuje i powstanie dość gęsta "papka".
5. Dodaj świeżej kolendry, zamieszaj.
6. Jeśli większość wody odparowała (po ok. 20-30 minut) przechodzimy do końcowego etapu.
7. Dodaj paneer (ser indyjski), który wcześniej przygotowałaś/eś.
8. Na koniec dodaj ok. 2 łyżki jogurtu. Zamieszaj. Po czym dodaj nie więcej niż pół łyżeczki cukru dla podkreślenia smaku. Zamieszaj. 

GOTOWE :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz