Chilli Chicken Dry to potrawa łącząca w sobie technikę przygotowywania i smażenia mięsa charakterystyczną dla kuchni chińskiej i indyjskiego smaku.
Chilli Chicken Dry to smażone na głębokim oleju kawałki kurczaka, przygotowywane w z dużą ilością papryczek chilli i podawane z ryżem.
Jest to potrawa wyjątkowa w smaku i dość szybka i łatwa w przygotowaniu.
Każdy miłośnik kuchni indyjskiej powinien jej spróbować :)
Składniki :
- 500 g kurczaka bez kości (najlepiej filety z piersi, bądź udźca kurczaka);
- jajko;
- posiekany i rozgnięciony czosnek (2 średnie ząbki);
- cebula (1 średniej wielkości);
- zielone papryczki chilli (ok. 5 sztuk);
- papryka (najlepiej zielona, ale może być w innych kolorach);
- zielona cebulka dymka (pokrojony w dłuższe paski);
- mąka - najlepiej kukurydziana lub Besan (ok. 5 łyżek);
- ciemny sos sojowy (2-3 łyżki);
- ocet (1 łyżeczka);
- sól (do smaku);
- olej (3 łyżki + osobno do głębokiego smażenia);
- sproszkowane chilli, lub chilli sos (ok. 2 łyżeczki lub wg uznania i smaku).
Jak przyrządzić:
Na patelni/ w garczku rozgrzej olej (do głębokiego smażenia).
W tym samy czasie przygotuj kurczka:
1. Pokrój kurczaka w paski lub wąskie kawałki.
2. Pokrojonego kurczaka wrzuć do miski i następnie dodaj: sól (do smaku), 1 jajko, mąkę,
sos chillli lub sproszkowane chilli.
3. Wymieszaj wszystko dokładnie.
4. Wrzucaj kawałki po kolei na gorący olej.
Uważaj, żeby się nie poparzyć!
5. Smaż kurczaka w oleju, aż nabierze złocistego koloru i będzie chrupiący.
Zamieszaj od czasu do czasu.
6. Kiedy kurczak będzie złocisty i chrupiący odcedź go z oleju i odstaw do osobnego naczynia.
Następnie:
1. Rozgrzej na patelni ok. 3 łyżeczki oleju.
2. Do gorącego oleju dodaj: czosnek, zielone papryczki chilli, cebulę, paprykę.
3. Smaż do momentu, aż warzywa zmiękną.
4. Następnie dodaj wcześniej przygotowanego kurczaka i polej wszystko sosem sojowym i octem.
5. Sprawdź sól, jeśli jest za mało to dodaj więcej. Zamieszaj.
6. Dodaj posiekaną dymkę.
Gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz