poniedziałek, 10 czerwca 2013

Chilli Chicken Dry




Chilli Chicken Dry to potrawa łącząca w sobie technikę przygotowywania i smażenia mięsa charakterystyczną dla  kuchni chińskiej i indyjskiego smaku.
Chilli Chicken Dry to smażone na głębokim oleju kawałki kurczaka, przygotowywane w z dużą ilością papryczek chilli i podawane z ryżem.
Jest to potrawa wyjątkowa w smaku i dość szybka i łatwa w przygotowaniu.
Każdy miłośnik kuchni indyjskiej powinien jej spróbować :)




Składniki :
- 500 g kurczaka bez kości (najlepiej filety z piersi, bądź udźca kurczaka);
- jajko;
- posiekany i rozgnięciony czosnek (2 średnie ząbki);
- cebula (1 średniej wielkości);
- zielone papryczki chilli (ok. 5 sztuk);
- papryka (najlepiej zielona, ale może być w innych kolorach);
- zielona cebulka dymka (pokrojony w dłuższe paski);
- mąka - najlepiej kukurydziana lub Besan (ok. 5 łyżek);
- ciemny sos sojowy (2-3 łyżki);
- ocet (1 łyżeczka);
- sól (do smaku);
- olej (3 łyżki + osobno do głębokiego smażenia);
- sproszkowane chilli, lub chilli sos  (ok. 2 łyżeczki lub wg uznania i smaku).

Jak przyrządzić:

Na patelni/ w garczku  rozgrzej olej (do głębokiego smażenia).

W tym samy czasie przygotuj kurczka:

1. Pokrój kurczaka w paski lub wąskie kawałki.
2. Pokrojonego kurczaka wrzuć do miski i następnie dodaj: sól (do smaku), 1 jajko, mąkę,
    sos chillli lub sproszkowane chilli.
3. Wymieszaj wszystko dokładnie.
4. Wrzucaj kawałki po kolei na gorący olej.
Uważaj, żeby się nie poparzyć!
5. Smaż kurczaka w oleju, aż nabierze złocistego koloru i będzie chrupiący.
Zamieszaj od czasu do czasu.
6. Kiedy kurczak będzie złocisty i chrupiący odcedź go z oleju i odstaw do osobnego naczynia. 

Następnie:
1. Rozgrzej na patelni ok. 3 łyżeczki oleju.
2. Do gorącego oleju dodaj: czosnek, zielone papryczki chilli, cebulę, paprykę. 
3. Smaż do momentu, aż warzywa zmiękną. 
4. Następnie dodaj wcześniej przygotowanego kurczaka i polej wszystko sosem sojowym i octem. 
5. Sprawdź sól, jeśli jest za mało to dodaj więcej. Zamieszaj.
6. Dodaj posiekaną dymkę. 

Gotowe! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz