wtorek, 21 maja 2013

EGG CURRY / ANDA CURRY (Jajka Curry)



Do przyrządzenia Egg Curry potrzebujesz:
  • 6 ugotowanych na twardo jaj
  • 1 posiekaną drobno cebulę (dużą)
  • 2-3 pomidory (pokrojone lub zmiksowane)
  • pastę imbirowo-czosnkową
  • 3/4 szklanki zielonego groszku (mrożonego!) 
  • 1 zielone chilli (jeśli nie masz, to sproszkowane)
  • 2 łyżki oleju (ewentualnie ghee)
  • świeżą kolendrę
oraz przyprawy:
  • sproszkowaną kolendrę (1 łyżeczka)
  • kurkumę (1 łyżeczka)
  • sproszkowaną garam masalę (1/2 łyżeczki)
    lub w garam masalę w całości : 1 liść laurowy, 2 goździki, 1 kardamon, ok.1 cm cynamonu, gwiazdka anyżku
  • sól (do smaku)

JAK PRZYRZĄDZIĆ?

Najpierw przygotuj jajka: 
Ugotuj jajka na twardo.  Kiedy ostygną, obierz je ze skorupki. Pokrój na połówki.
Na patelni rozgrzej olej i dodaj 1 łyżeczkę kurkumy. 
Wrzuć jajka i obsmażaj z każdej strony, tak, by nabrały intensywnego, prawie czerwonego koloru. 
Gdy jajka będą gotowe, zabierz je z patelni i przełóż do osobnego naczynia. 

Następnie : 
1. Na osobnej  patelni rozgrzej olej. 
2. Jeśli masz garam masalę w całości wrzuć na patelnie. Jeśli nie, przejdź do nastepnego kroku. 
3. Na rozgrzany olej wrzuć pokrojone zielone chilli. Odczekaj chwilę, zamieszaj. 
4. Następnie dodaj pastę imbirowo-czosnkową. Zamieszaj. Odczekaj parę sekund. 
5. Dodaj cebulę oraz sól. Duś cebulę, mieszając co chwilę. 
6. Kiedy cebula zmięknie dodaj zmiksowane (lub pokrojone) pomidory. Zamieszaj. 
7. Następnie dodaj przyprawy : sproszkowana kolendrę, kurkumę. 
    Jeśli wcześniej tego nie zrobiłeś, dodaj sproszkowane chilli. 
    Mieszaj co jakiś czas!  (Duś ok. 20 minut). 
   Jeśli potrawa za bardzo odparuje, dolej trochę wody, żeby  nie przypalić. 
8. Kolejno dodaj groszek zielony. Zamieszaj. Duś ok. 5 minut. 
9. Na koniec dodaj jajka, posyp garam masalą i świeżą kolendrą. 


Podawaj z roti, parathą lub ryżem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz