czwartek, 9 maja 2013

VEGETABLE BIRYANI (Biryani Warzywne)




Do przyrządzenia Veg Biryani potrzebujesz:


1. ryż Basmati (ok. 4 garści = porcja dla 2 osób)
2. cebulę (1 duża, pokrojona w paseczki)
3. pastę imbirowo-czosnkową (ok. 1 łyżeczka każdego ze składników)
4. warzywa:
                    - ziemniaki (pokrojone w małą kostkę,  można wcześniej podgotować)
                    - groszek zielony i marchewka ( najlepsza jest gotowa mrożonka)
                    - kalafior (podzielony na mniejsze kwiaty)
                    - inne warzywa jeśli lubisz (np. papryka, kukurydza, brokuły)
5. jogurt naturalny (ok. 2-3 łyżki)
6. zielone chilli ( w zależności od upodobania) - jeśli nie posiadasz może być sproszkowane
7. przyprawy:
                    - jeera (indyjski kumin) - ok. 1 łyżeczka
                    - garam masala w całości (1 liść bay, 2 ziarna kardamonu, 2 goździki, 1 gwiazdka anyżku,
                                                             ok. 1 cm cynamonu) - jeśli nie posiadasz, może być sproszkowana
                    - sól (do smaku)
                    - sproszkowana kolendra (ok. 1 łyżeczka)
                    - kurkuma (ok. 1 łyżeczka)
                    - Biryani Masala
                    - pieprz (ok. pół łyżeczki)
8. świeża kolendra
9. olej (ok. 2 łyżki)
10. rodzynki (ok. 3 łyżki)


JAK PRZYRZĄDZIĆ :

1. Ugotuj osobno ryż.
2. Na osobnej patelni zagrzej olej.
3. Kiedy olej będzie gorący dodaj garam masalę
   (w całości! NIE sproszkowaną! Jeśli nie masz skaldników na garam masalę pomiń ten krok
     i zacznij od jeera
).
4.Nastepnie dodaj jeerę (kumin indyjski) i odczekaj parę sekund.
5. Kolejno wrzuć świeże chilli. Odczekaj ok. 10 sekund, zamieszaj.
6. Dodaj pastę imbirowo czosnkową. Smaż ok. 5-10 sekund.
    Uważaj, żeby nie przypalić, bo potrawa będzie miała gorzki smak.
7. Szybko dodaj cebulę. Zamieszaj.
8. Dodaj ok. pół łyżeczki soli, aby cebula szybciej zmiękła. Pamiętaj o mieszaniu, żeby nie przypalić.
9. Kiedy cebula będzie miękka i złocista dodaj warzywa i przyprawy : sproszkowaną kolendrę, kurkumę, pieprz i gotową Biryani Masala. Jeśli na początku nie dodałaś/eś chilli, dodaj teraz.
(Postępuj tak samo ze sproszkowaną garam masalą).
10. Duś warzywa  przez ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną.
      Nie dopuść jednak do rozgotowania. Mieszaj co jakiś czas! 
11. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj jogurt i rodzynki. Zamieszaj.
12. Duś jeszcze przez ok. 2 minuty.
13. Na koniec do przygotowanych warzyw, dodaj wcześniej ugotowany ryż.
      Zamieszaj wszystko dokładnie., lecz delikatnie, aby nie zrobić "papki".
14. Sprawdź, czy ilość soli jest wystarczająca. Jeśli nie, to dodaj więcej do smaku.
15.. Posyp świeżą kolendrą.

Podawaj z jogurtem naturalnym.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz