czwartek, 10 stycznia 2013

CHAI - herbata indyjska z imbirem



W indyjskim chai można się zakochać :)
Jego przyrządzenie wydaj się łatwe, ale wszystko zależy tu od proporcji. Zmiana ilości któregoś ze składników może przynieść niechcianą gorycz. Tradycyjnie chai podaje się w małych kubeczkach, objętościowo przypominających nasze filiżanki. 
Dobrze przyrządzony chai jest przede wszystkim słodki i ma kolor karmelu. Powinniśmy go przygotować w proporcji 1:1 wody i mleka. 

Aby przyrządzić chai potrzebujemy (proporcje na 2 małe filiżanki):

1. 1 filiżanka wody
2. 1 płaska łyżka herbaty czarnej granulowanej (najlepiej Assam)
3. ok. 1 cm świeżego imbiru
4. 1 filiżanka mleka
5. duuużo cukru (zazwyczaj używa się proporcji 2 łyżeczki na filiżankę, czyli w tym przypadku 4 łyżeczki)

Jak przyrządzić?

Do metalowego garczka wsypać herbatę i zalać wodą. Gotować.
W międzyczasie zetrzeć do garczka z gotującą się herbatą imbir.
Gotować dalej, aż zacznie wrzeć.
Odstawić na chwilę z gazu, dodać cukier i mleko.
Ponownie zagotować.

Uwaga! należy pilnować gotującej się herbaty, gdyż może wykipieć z garczka.

Gdy herbata się zagotuje należy ją przelać do dwóch filiżanek, przelewając przez sitko.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz