wtorek, 25 czerwca 2013

POHA / śniadanie z płatków ryżowych


Poha w Indiach jest jedzona na śniadanie i tak też jest traktowana. Przygotowywana jest głównie z płatków ryżowych, które w Indiach nazywane są Poha (j.hindi - पोहा)  - stąd też nazwa. Należy pamiętać, że nie wszystkie dostępne w Polsce płatki ryżowe nadają się na przygotowanie tego dania! Oczywiście najlepsze będą te indyjskie. Jeśli jednak nie można ich nigdzie dostać, wybierając odpowiednie płatki należy sprawdzić, czy są one wystarczająco "cienkie", gdyż za grube nie nadają się i zepsują całe danie.
Początkowo, odpowiednie przygotowanie  samych płatków ryżowych, może sprawiać trochę trudności, ale z czasem nabiera się wprawy. Warto jednak próbować przygotować, gdyż nieodpowiednia przygotowanie płatków, nie zmieni smaku potrawy a jedynie wpłynie na jej konsystencje.
Dobrze przyrządzona POHA powinna być lekko wilgotna, ale zarazem sypka.
Jej smak natomiast jest wart wysiłku :)


Do przyrządzenia POHY potrzebujesz:
  • ok. 2 szklanki POHY - płatków ryżowych;
  • 1-2 ziemniaki, pokrojone w drobną kostkę,(mogą być wcześniej podgotowane, żeby skrócić czas przyrządzania);
  • 1 cebula (najlepiej czerwona, pokrojona w paski);
  • ok. 1/2 szklanki orzeszków ziemnych (zmiksowanych, ale nie na proszek, a na bardzo drobne kawałki);
  • groszek zielony (ok. 1 szklanka) - najlepiej mrożony;
  • sok z 1 cytryny;
  • mała garść liści curry;
  • rai - czyli czarną gorczycę - ok. 1 łyżeczka
  • świeże chilli - 1 sztuka (lub wg smaku);
  • sól;
  • świeża kolendra;
  • kurkuma - 1 łyżeczka.


Jak przygotowywać:

Pohę należy przygotowywać w dwóch etapach. Najpierw przygotowuje się płatki ryżowe, którę będą później dodawane do reszty i będą tworzyły całość.

Przygotowanie płatków ryżowych:

Wsyp do miseczki płatki. Zalej wodą do pełna, po czym szybko odsącz całą wodę.
Przykryj miseczkę z płatkami przykrywką/talerzem, i odstaw na chwilę, żeby odpowiednio "nawilgły".

Przygotowywanie reszty dania:

W tym czasie, gdy płatki będą nasiąkały, przygotuj resztę:

1. Na patelni rozgrzej olej.
2. Na gorący olej wrzuć czarną gorczycę. (Uważaj! Zacznie "strzelać"!). 
3. Po paru sekundach wrzuć liście curry, oraz świeże chilli. Zamieszaj. 
4. Następnie dodaj cebulę, sól oraz kurkumę.  Zamieszaj i smaż parę minut, aż cebula zmięknie.
5. Kolejno dodaj ziemniaki oraz zielony groszek. Smaż kolejne parę minut.
6. Kiedy wszystko będzie już odpowiednio miękkie i będzie pachniało aromatycznie, czas dodać przygotowane wcześniej płatki ryżowe. Delikatnie, aby ich nie pokruszyć, przesyp płatki na patelnie. (Prawdopodobnie będą trochę posklejane, więc użyj łyżki. Oddzielaj je delikatnie od miski i tak samo postępuj na patelni. Mieszaj je delikatnie od spodu na wierzch). 
7. Natępnie dodaj orzeszki ziemne oraz sok z cytryny. Zamieszaj delikatnie!
8. Sprawdź sól. Jeśli jest za mało - dodaj więcej i zamieszaj ponownie.
9. Na koniec posyp wszystko świeżą kolendrą.

Dla wzbogacenia smaku możesz posypać mieszanką snaków indyjskich, np. Bhelpuri, Bombay Mix, Sev Mamra lub inną. 

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz